Imker Peter van der Pol aan het woord
Over ons
Hoe het ooit begon
Imker Peter van der Pol
40 jaar ervaring in de bijenwereld
Peter had twee kersenbomen in de tuin staan waar geen kersen aan kwamen. Iemand vertelde hem dat hij er een andere soort kersenboom erbij moest zetten zodat er kruisbestuiving plaats zou kunnen vinden. Het jaar daarop groeiden er aan de nieuwe boom kersen, maar aan de andere twee bomen nog niet. Een ander advies wat hij kreeg was om bijen te gaan houden. Bijen vliegen verder weg en zijn bloemvast, zodat de bestuiving beter zou zijn.
Zo gezegd, zo gedaan. Het jaar erop had hij ondertussen 4 bijenvolken opgekweekt. Met één van de volken ging hij naar een bijenmarkt. Daar verkocht hij het volk aan een man die, bleek later, meer verstand van bomen had dan Peter. De koper kwam bij Peter op bezoek om naar zijn bijenvolken te kijken. Ze liepen langs de kersenbomen in de tuin en de man zei ‘Aan die twee bomen zul je niet veel kersen krijgen.’ Peter beaamde dit ‘Ze bloesemen wel, maar er komen inderdaad geen kersen.’ Het bleken namelijk sierkersbomen te zijn, daar zouden in de komende 100 jaar geen kersen aan gaan groeien.
De man was vertrokken en twee minuten later waren de sierkersbomen omgezaagd. De bijen heeft Peter wel gehouden.
Door de jaren heen heeft Peter veel kennis vergaard bij collega imkers, boeken, bijenmarkten en tv en internet. Hij werd lid van een bijenvereniging en bouwde thuis een bijenhal. Later maakt hij ook in het dorp nog een bijenhal bij Abdij van Berne in Heeswijk.
Al vrij snel kwamen er aanvragen van mensen die wel meer wilden weten over de imkerij en het leven van de bij. Peter besloot daarom lezingen te houden. Hij heeft ondertussen al vele honderden lezingen op eigen locatie gehouden. Sommige bezoekers hebben meerdere lezingen bijgewoond en hoorden elke keer weer wat nieuws.
Ook is Peter vaak te vinden op lokale markten waar streekproducten te vinden zijn. Hier vertelt hij graag aan de bezoekers vanalles over het leven van de bij. Op de kraam stalt hij de honing en andere producten uit. En als hij de kans ziet, laat hij een oer-Hollandse ambacht zien; korfvlechten.
Sinds een aantal jaar doet de imkerij ook mee tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen. De imkerij is dan open voor publiek. Dit zijn zeer geslaagde dagen waarbij alles te zien is van de werkwijze van de imker. Denk aan was smelten, was zuiveren, was gieten, honing slingeren en verwerken in potten. De bijenhal bezoeken en bijen achter glas bekijken. Zeker voor de kinderen is dit een leuk, leerzaam en interessant uitje. Zij kunnen verschillende activiteiten doen, zoals een quiz, knutselen of kleuren. Maar natuurlijk ook proeven, voelen en ervaren.
Peter van der Pol
Eigenaar imkerij
Zijn passie is begonnen als een hobby. Met zo’n 80 volken en 40 jaar ervaring spreken we nu wel van een uit de hand gelopen hobby. Vol passie en liefde werkt hij in zijn bijen. Hij blijft alle ontwikkelingen volgen om zo steeds zijn eigen kwaliteit als imker te verbeteren.
Marja van der pol
Mede-eigenaar Imkerij
Meegetrokken in het enthousiasme van haar man, kan inmiddels ook Marja al veel vertellen over de bijen. Toch blijft zij liever op de achtergrond en ondersteunt Peter waar dat nodig is.
Ondersteunend team
Te zien tijdens open dagen of streekmarkten
Trots dat we tijdens bijzondere dagen kunnen rekenen op onze achterban.
Onze kinderen weten niet beter dan dat wij een imkerij hebben. Ze zijn dus opgegroeid met bijen. Tijdens open dagen of markten maken we dankbaar gebruik van hun inzetbaarheid. Ze weten inmiddels al veel informatie enthousiast over te brengen. Gelukkig kunnen we op drukke momenten rekenen op de aanhang, familieleden en buurtkinderen.